Om Anna-Karin

Som generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén (SAK) har jag både Sverige och Afghanistan som arbetsfält.

AKJ launch SPJag tillbringar en fjärdedel av min arbestid i Afghanistan. Mest är jag i Kabul, men jag besöker även de åtta andra kontoren i östra delen av landet. I Afghanistan har SAK ungefär 6000 medarbetare. På kontoret i Stockholm arbetar knappt 20 personer, och i Sverige finns även våra 4000 medlemmar.

Anna-Karin i Mazar

 

Här på bloggen skriver jag om Afghanistan, bistånd och utvecklingsfrågor. Afghanistan beskrivs ofta som sargat av konflikter, fattigt och oförståeligt. Visst är problemen många i ett av världens fattigaste länder, men där finns också en stark förändringsvilja, målmedvetenhet och nya idéer.

Jag vill balansera bilden av utvecklingen och landet, och ge tips på vidare läsning och kunskap till alla er som liksom jag har drabbats av ”the Afghan flu”.

På bilden ovan deltar jag i presentationen av SAKs strategiska plan för 2014-2017, ett välbesökt arrangemang där bland andra Afghanistans ekonomiminister och den svenska ambassadören deltog. Dagen efter lyfte media fram att SAK kommer stanna kvar i Afghanistan och utvecklar sin verksamhet, i ett läge när många andra lämnar landet.

På den andra bilden träffar jag den kvinnliga delen av utvecklingsrådet i byn Burma i Chemtal-distriktet i norra Afghanistan. Efter att ha utbildat sig bl a i hur de skriver en projektansökan har de sökt och fått pengar för att starta en sömnadsutbildning för kvinnor i byn.

 

5 tankar på “Om Anna-Karin

 1. Maja-Stina Ahlzen

  Jätteintressant det du skriver. Jag är så glad att jag hittat din blogg. Jag var i Afganistan 1973 och minns det som ett mycket vackert land med vänliga människor.
  Ser fram emot att följa din blogg
  Hälsningar Maja-Stina

  Svara
  1. Anna-Karin Johansson Inläggets författare

   Hej Maja-Stina, roligt att du hittat hit! Hoppas jag kan förse dig med intressanta texter från Afghanistan. Mest kommer jag skirva när jag är här (är just nu i Kabul), men även en del från Sverige.

   Svara
 2. Birgitta Johansson

  Hej! Vilket otroligt intressant arbetet du har! Jag hittade bloggen genom mitt engagemang för gravida unga ogifta kvinnor och barnmorskornas tuffa roll i krigsländer. Vi känner inte varandra men vi är släkt på långt håll. Min mamma och din pappa är kusiner med gamlamormor i odensjö.

  Svara
  1. Anna-Karin Johansson Inläggets författare

   Hej Birgitta, roligt både att du gillade bloggen och att du engagerar dig för barnmorskornas situation i krigsländer. de gör verkligen en makalös insats i Afghanistan. Via det svenska barnmorskeförbundet försöker vi initiera ett utbyte mellan svenska och afghanska barnmorskor – om du är intresserad av att på något sätt medverka så hör av dig. Och extra kul med Odensjö! Längtar till de stora stilla skogarna ibland….

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s