Glass i stora lass i Kabul

Brukar ni finna er själva nynnandes glassbilens melodislinga då och då? I Kabul är det inte en bil som åker runt på gatorna och säljer glass, utan små kompakta, handdrivna vagnar. De spelar flera olika melodier, bland annat ”Happy birthday to you”. Den klibbar fast som sirap i hjärnan, letar sig till och med in i drömmarnas värld.

Unga män och pojkar kör runt vagnarna på gatorna – röda, rosa, blå, vita, gula och gröna vagnar. De röda är vanligast förekommande, jag har räknat. De flockas gärna kring skolorna i samband med skoldagens slut – där finns uppenbarligen en säker kundgrupp.

20130402_084526

Det finns tre glassproducenter i Afghanistan – Herat Ice cream, Peyman och Yaran. Peyman är enligt uppgift bäst – och dyrast. Och allra dyrast är en glass med strössel.

Yaran visar stolt upp alla sina olika pinnar på reklamaffischerna. Vissa frågetecken kan man väl ha kring mängden färgmedel, men de matchar onekligen den rosa bakgrunden.

2014-04-30 04.49.23

På youtube kan man digitalt besöka Yarans fabrik, med moderna stålmaskiner rattade av prydliga arbetare i munskydd och gröna skyddsmössor.

Men en del tycker att detta är moderna påfund, som inte alls lever upp till den kvalitet man kan förvänta sig i Afghanistan.

Den traditionella glassen tillverkas på ett helt annat sätt. En trälåda fylls med krossad is. I en stålbehållare hälles mjölk, socker och smör. Sedan gäller det att ha tålamod – och starka armar. Stålbehållaren ska skakas i flera timmar, innan den nedkylda delikatessen kan avnjutas. Men det är värt det, det kan jag själv intyga efter att ha inmundigat en liten fjälltopp på ett av stans bästa glasställen, Shariakari i Shahr-e-Naw i centrala Kabul.

2014-05-01 14.13.39

 

2 tankar om “Glass i stora lass i Kabul

 1. Anna Fayeq

  2003 i Poli Khumri lät vi tillverka en metallbehållare för shir yakh lagom för ett hushåll (de på marknaden är större) så vi kunde svalka oss med glass hemma när det var som varmast. Smör har jag inte sett i, men däremot är rosenvatten vanligt. Absolut att föredra framför den nya glassen som finns nu.

  Svara
  1. Anna-Karin Johansson Inläggets författare

   Hej Anna, vad kul att veta detta med rosenvatten – är själv inte så förtjust i det, men ska absolut prova om jag får tillfälle. Åt idag en glass från en av de röda små kärrorna. Den var helt ok, men inte alls samma upplevelse.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s